www.pespritelcloveka.cz

Začít se dá kdykoli!

To je název naší nové rubriky, kde vám budeme představovat psí seniory, jejich majitelé s nimi začali cvičit v pozdním věku, anebo právě tehdy objevili novou aktivitu. Jako první vám představíme v PPČ č. 7 fenku Kessi.

Téměř jedenáctiletá fenka plemene Jack Russel teriéra si svojí první zkoušku složila až v době, kdy ostatní už začínají pomýšlet na důchodový odpočinek. Kessi to měla právě naopak. Odpočatá a vyklidněná starší dáma vyrazila nasávat závodní atmosféru. Věk je jen číslo. A jak to vlastně začalo nám napsala její majitelka Lucie Dobošová.

S Kessi jsem zkoušela běhat agility, když byla mladší, 3letá. Ale nebylo to pro ni, moc se jí nechtělo běhat. Tak jsme skončili a „jen“ procházkovali, jezdili na výlety.

Máme doma tři psy. Jeden dělá agility, druhý rally obedienci a taky trochu agility. Kessi nedělala nic a mně to bylo líto.

V roce 2023 jsem na Facebooku uviděla inzerát na tréninky noseworku v Jihlavě. Zaujalo mě to. S paní trenérkou jsme se domluvili na úvodní hodině. Vzala jsem i druhého psa, pro jistotu. Nevěděla jsem, jestli Kessi bude chtít cvičit. Ukázalo se, že je to pro ni ideální. Pracuje pečlivě, není roztěkaná. Je to teriérka. Čuchat uměla, jen bylo potřeba ji naučit, co má hledat.

Jako první jsme tedy začali s imprintingem – vtiskáváním pachu. Se štěnětem jsem s noseworkem nezačínala, takže ten rozdíl úplně neznám (vtiskávání pachu je ale úplný začátek u všech věkových kategorií). Každopádně výhodou určitě bylo, že jsme nemuseli řešit provozní poslušnost a socializaci. A tu štěněcí rozvernost. Je to klidná dáma.

Zasekli jsme se u značení. To ještě teď nemáme úplně hotové. Zvolili jsme si značení zamrznutím. Pokud Kessi nechám u vzorku dlouho bez potvrzení, že to má správně, má tendenci hrabat do něj packou. Větší problém je v přírodě, kde to k hrabání více svádí.

Jsou dny, kdy najde 3 vzorky a už je unavená, jindy je schopná najít vzorků 6 a mohla by dál pokračovat. Musíme ji sledovat a ukončit trénink zavčas, dokud ještě není otrávená a baví ji to.

Začínali jsme cvičit, když jí bylo 10 let. Na první zkoušku jsme vyrazili o 9 měsíců později. Jako první jsme si vybrali zkoušku z urbanů, kterou úspěšně složila.

Starého psa novým kouskům nenaučíš, anebo?

Začínali jste i vy s výcvikem, závoděním, skládání zkoušek se psím seniorem? Napište nám na redakce@pespritelcloveka.cz, rádi zveřejníme.

Koupit časopis